هر آنچه از مالیات و حسابرسی مالیاتی لازم است بدانید
مالیات و اسناد و مدارک مربوط به آن یکی از بخش های مهم در همه شرکت ها و بنگاههای اقتصادی بوده و توجه و دقت بسیاری در مورد انها اعمال میشود . بر اساس این اسناد و مدارک و نحوه ثبت و نگهداری آنها مالیات قطعی شده و مودیان موظف به پرداخت آن میشوند . حسابداران و حسابرسانی که مسئول امور مربوط به حسابرسی این اسناد میشوند باید انواع مختلف این اسناد و مدارک را شناخته ، نحوه نگهداری و ثبت آنها را بدانند و البته از قدرت تجزیه و تحلیل بالایی هم در حوزه حسابرسی برخوردار باشند .
اهداف تعیین مالیات در قانون چیست ؟
- این روش کمک می کند دولت بتواند بخشی از هزینه های خود را تامین کرده و البته بخشی دیگر از آن را در ساخت پروژه های عمرانی ، رفاهی ، بهداشتی و درمانی مصرف نماید . یک چنین درآمد هایی برای دولت علاوه بر اینکه راهگشا می باشد می تواند عدالت اجتماعی را محقق و حس مسئولیت پذیری متمولان جامعه را نسبت با اقشار کم درآمد تحریک نماید و البته یک اهرم قانونی و برای وقوع این امر هم می باشد .
- هدف دیگر از وضع قوانین مالیاتی تعدیل درآمد و ثروت در جامعه است در واقع همان ایجاد توزان بین درامد اقشار کم درآمد و اقشار با درآمد زیاد است و جامعه را به سمت تامین عدالت و ثبات اجتماعی سوق می دهد.
- این روش تامین درامد می تواند برای دولت نقش کنترلی هزینه ها و درامد ها را هم داشته باشد و دولت با بررسی آنچه که به صورتی ورودی دارد هزینه ها و خروجی های خود را مدیریت و سازماندهی نماید .
- اگر قوانین مذکور به درستی اجرا شوند در واردات و صادرات کالاها و خدمات هم تاثیر مستقیم می گذارند و حجم و توسعه و گسترش انها قابل کنترل و مدیریت خواهد بود .
روند انجام حسابرسی مالیاتی چگونه است ؟
- بعد از بررسی دفاتر قانونی و اطمینان از صحت و سقم آنها و قابل استناد بودنشان کار حسابرسی تازه آغاز میشود .
- نتایج کنترل و بررسی دفاتر قانونی اعم از دفتر روزنامه ، دفتر کل و دارایی باید در کاربرگ هایی نوشته و ثبت شود و به طور دقیق شرح موضوعات وجود داشته باشد .
- مرحله بعد بررسی نتایج حاصل از شناخت سیستم کنترل داخلی واحد مورد رسیدگی و اطمینان از قابل استناد بودن این سیستم برای تعیین درامد مشمول مالیات است و اکر در بررسی متوجه شدید که این سیستم قابل استناد نمی باشد باید به روش دیگری عمل کنید .
- بخشی دیگری که در رسیدگی به اسناد و مدارک باید خیلی مورد توجه باشد تاریخ های ارسال این اسناد به اداره دارایی یا سازمان امور مالیاتی بوده و باید اطمینان حاصل شود در تاریخ های مقرر این کار انجام شده است .
- اگر در بررسی انجام شده مشخص شد که اسناد و مدارک فاقد اعتبار لازم برای ادامه کار هستند حسابرسان مسئولیت دارند امکان ادامه روند رسیدگی یا عدم امکان آن را به کارفرما و صاحب بنگاه اقتصادی اعلام نمایند.
انچه که باید در باره خط مشی حسابرسی مالیاتی بدانید :
- حسابرسی صورت مالی و اطلاعاتی که از اسناد و مدارک وابسته ان اتخاذ میشود باید به صورت موثر مورد استفاده قرار بگیرند .
- در حسابرسی مالیاتی باید قبل از هر چیز قوانین و مقررات و استانداردهای مالی و حسابداری و حسابرسی مد نظر قرار بگیرد .
- وجود یک تیم مشخص و حرفه ای برای حسابرسی صورت های مالی از شگرد های این حرفه است .
- حسابرسان از حساسیت شغلی بالایی برخوردار هستند و نحوه عملکرد آنها به صورت مستقیم می تواند باعث حفظ حقوق قانونی اشخاص یا تضیع حقوق آنها شود بنابراین روند کار باید به صورتی باشد که کمترین احتمال خطا و اشتباه وجود داشته باشد .
- اهداف حسابرسی مالیاتی باید به طور کامل در روند انجام کار لحاظ شده و تحقق یابد .
- زمان در انجام حسابرسی مالیاتی از جایگاه ویژه ای برخوردار است باید کارشناسان این حیطه در این مورد دقت کافی داشته باشند.